Bokig

Verklighetsbaserade o sanna böcker.

Fallet Mary Bell

Kategori: Mordfall

Författare: Gitta Sereny
354 sidor
utgiven 1972 Fallet Mary Bell handlar om Mary, en elvaårig flicka som 1968 ställs inför rätta för att ha strypt fyraårige Martin Brown och treårige Brian Howe. Boken tar upp det mesta som finns att veta om Mary; hennes egna ord, interjuver med folk i hennes närhet, dagboksanteckningar, dikter samt brev till sin mor. Boken är nyutgiven 1995 och har fått några extra sidor om mordet på tvååriga James Bulger. James lurades bort från sin mamma och mördades brutalt på ett järnvägsspår av de båda tioåringarna Jon Venables och Robert Thompson. I boken stod saker som inte kommit ut i media och som mörklades i rättegången eftersom "Pojkarna erkänt och man ville skona de inblandade familjerna de hemska detaljerna". Personligen är det detta ett mord jag aldrig kunnat glömma...

Författaren är en aktiv journalist som följt de båda rättegångarna. Här beskriver hon bakgrunden till morden, barnens störda relationer till omvärlden, samhällets oförmåga att hjälpa barn med problem och domstolarnas bristande förståelse.


Boken är mycket läsvärd. Man kan inte hjälpa att tycka synd om Mary som faktiskt inte var annat än ett barn som inte förstår bättre. Som till exempel då hon tror att hon kan gå hem när rättegången är över, hon är för ung för att förstå vad hon gjort. Hon växte upp utan någon som brydde sig, hennes egna mor ville inte veta av henne utan försökte ge bort henne till folk. Vissa kapitel är dock bättre än andra och när man kommer till de sista sidorna om James Bulger går det inte att sluta läsa.