Bokig

Verklighetsbaserade o sanna böcker.

Älskade Abbas

Kategori: Heder / Kultur

Författare: Sigrid Edsenius
189 sidor
utgiven 2013
 
 

En natt i november 2005 mördades Abbas Rezai. Hans relation med 16-åriga Zahra ogillades av hennes föräldrar. Abbas och Zahras kärlek var förbjuden. De rymde för att få vara tillsammans. Zahras rädsla för att bli bortgift gjorde att hon tog stora risker för att komma hemifrån. När de blev lovade att få gifta sig reste de till Zahras familj, men det visade sig vara ett stort misstag. 
När paret för första gången träffade föräldrarna trodde de att de skulle få gifta sig. Istället mördades Abbas brutalt. Han skållades med het olja, slog och knivhöggs till döds. 
Familjens äldste son, Majid, tog på sig mordet. Han var bara 17 år när han berättade att han hade råkat döda Abbas i ett slagsmål. Att det var en lögn och att mordet var ett planlagt hedersmord stod snart klart. Pojken åtalades tillsammans med sina föräldrar för mordet. Trots att hans vittnesmål framstod som osannolikt och trots att mycket pekade på att hans föräldrar deltagit i mordet friades föräldrarna helt. 
Under 2011 fick mordgåtan en lösning när sonen Majid valde att ange sina föräldrar.

 

Som jag sagt innan så rör Abbas öde mig (och många andra) djupt. Abbas hjärta – berättelsen om pojken som blev hedersmördad tar upp mycket som man inte vetat innan, saker som inte kom med i varken media eller under rättegångarna. Man får en helt ny bild av såväl Abbas fästmö som hennes bror och mördarna. Den väcker också en del frågor och fick åtminstone mig att ifrågasätta polisens arbete mer än jag gjort tidigare. En mycket läsvärd bok som man inte kan lägga ner. Mycket personlig och välskliven. 
 
 
 

Kommentarer

 • Elionor säger:

  Hej!
  Vilken trevlig blogg du har. Tycker verkligen om den. Har fått mycket tips.

  Men en frågar har jag iaf, hur har du fått in de stjärnorna på din blogg?

  Kram på dig <3

  Svar: Hej tjejen!Ledsen för sent svar... Jag har lagt in dom dom en vanlig bild. Du går gärna "sno" dom om du vill ;)

  Mvh
  Mariya

  2015-03-03 | 10:12:32
  Bloggadress: http://www.dogever.blogg.se

Kommentera inlägget här: