Bokig

Verklighetsbaserade o sanna böcker.

Medan de sov

Kategori: Mordfall

Författare: Kathryn Harrison
273 sidor
utgiven 2009Strax efter midnatt den 27 april 1984 vaknar Jody av att hennes bror Billy kommer in i hennes vindsrum tillsammans med 11-åriga lillasystern Becky. Han säger till den halvsovande Jody att hålla kvar lillasystern, men knappt hinner han lämna rummet innan Jody somnar på nytt och Becky går efter honom nerför trappan. Jody blir klarvaken när hon kort därefter hör dunsar följt av Beckys skrik. När Billy kommer tillbaka säger han: "Vi är fria nu". Årtal av fysisk och psykisk misshandel är äntligen över...

Två timmar senare ringer Jody till SOS-alarm och berättar hysteriskt hur hennes 18-årige bror Billy har dödat de sovande föräldrarna och lillasystern. Nu är han på väg till 7-Eleven för att köpa cigaretter. Författaren har intervjuat både Jody, Billy, poliser, vänner, socialarbetare och andra med insyn i fallet. Med hjälp av detta och de rättegångsprotokoll som hon har tagit del av försöker hon att förstå hur det kunde gå så långt men framförallt hur man går vidare.

 

Medan de sov är en skakande berättelse om hur föräldrarnas terror slutligen fick Billy att döda. Boken är välskriven och varvar ungdomsåren med nutid – Billy sitter fortfarande i fängelse medan Jody lever ett normalt liv så gott som det går. Berättelsen är fängslande och ju mer man läser ju mer förstår man. Det var en hemsk barndom med en mor som redan från början gjorde klart för sonen att han inte skulle att bli något här i livet. När Billy var liten vägrade pappan låta honom sova med lampan tänd trots att Billy var mörkrädd. Han menade på att han inte tänkte betala mer i elräkning bara för att sonen var en mes. Fadern misshandlade barnen så gott som varje vecka för ingenting, speciellt Billy. Man känner verkligen med Billy och det han fick utstå fram tills mordnatten då han slutligen satte stopp för sitt lidande.