Bokig

Verklighetsbaserade o sanna böcker.

Trasig

Kategori: Övrigt

Författare: Shy Keenan
396 sidor
utgiven 2009 

 

"Jag föddes och trasades sönder i Birkenhead. Oönskad, misshandlad, såld, bortbytt, fotograferad, filmad, lämnad att dö, fördärvad, skuldbelagd, sviken och förbigången. Men jag föddes även med en brinnande eld inom mig. Jag kallar den för min Fenixeld. Jag är inget offer - det ordet beskriver bara vad jag råkade ut för. Inte heller är jag en överlevare för det antyder att jag kommit över allting. Jag är en Fågel Fenix och det pågår en ständig process inom mig. Detta är min berättelse."

 Under hela sin barndom blev Shy Keenan  misshandlad av sin mor och systematiskt våldtagen av sin styvfar.  Vid 10 års ålder var hon nära att dödas av en grupp pedofiler som hon blivit såld till. Trasig är en av de mest skakande och ärliga skildringar av barns utsatthet som någonsin skrivits. 

Jag har läst MÅNGA böcker om allt ifrån mordfall till taskiga barndomar men aldrig har jag avslutat en bok för att den varför för otäck. Jag tål mycket med redan efter cirka 30 sidor fick jag nog. Jag fick ont i magen, mådde illa och kände hur det blev för mycket. Och hur kan man inte fara illa då författaren berättar om hur hon blev lämnad ensam hemma i sin spjälsäng fylld av ohyra och smuts – hungrig med en skitig blöja medan föräldrarna var nere i byn? 4 år gammal blev hon gruppvåldtagen medan männen fotograferar henne och detta var bara början. När författaren återberättar i detalj hur hennes styvfar och hans vän tvingar henne att suga av dom då hon var knappt 5 år, då stängde jag boken…. Med andra ord läste jag inte klart men redan efter så få sidor kan säga att denna bok inte är något för de känsliga!

Medan de sov

Kategori: Mordfall

Författare: Kathryn Harrison
273 sidor
utgiven 2009Strax efter midnatt den 27 april 1984 vaknar Jody av att hennes bror Billy kommer in i hennes vindsrum tillsammans med 11-åriga lillasystern Becky. Han säger till den halvsovande Jody att hålla kvar lillasystern, men knappt hinner han lämna rummet innan Jody somnar på nytt och Becky går efter honom nerför trappan. Jody blir klarvaken när hon kort därefter hör dunsar följt av Beckys skrik. När Billy kommer tillbaka säger han: "Vi är fria nu". Årtal av fysisk och psykisk misshandel är äntligen över...

Två timmar senare ringer Jody till SOS-alarm och berättar hysteriskt hur hennes 18-årige bror Billy har dödat de sovande föräldrarna och lillasystern. Nu är han på väg till 7-Eleven för att köpa cigaretter. Författaren har intervjuat både Jody, Billy, poliser, vänner, socialarbetare och andra med insyn i fallet. Med hjälp av detta och de rättegångsprotokoll som hon har tagit del av försöker hon att förstå hur det kunde gå så långt men framförallt hur man går vidare.

 

Medan de sov är en skakande berättelse om hur föräldrarnas terror slutligen fick Billy att döda. Boken är välskriven och varvar ungdomsåren med nutid – Billy sitter fortfarande i fängelse medan Jody lever ett normalt liv så gott som det går. Berättelsen är fängslande och ju mer man läser ju mer förstår man. Det var en hemsk barndom med en mor som redan från början gjorde klart för sonen att han inte skulle att bli något här i livet. När Billy var liten vägrade pappan låta honom sova med lampan tänd trots att Billy var mörkrädd. Han menade på att han inte tänkte betala mer i elräkning bara för att sonen var en mes. Fadern misshandlade barnen så gott som varje vecka för ingenting, speciellt Billy. Man känner verkligen med Billy och det han fick utstå fram tills mordnatten då han slutligen satte stopp för sitt lidande.

 
 

I det tysta

Kategori: Övrigt

Författare: Vicky Jaggers
320 sidor
utgiven 2009

När Vicky Jaggers var liten avgudade hon sin storebror David och han var också deras mors ögonsten. För modern var David ljuset i familjelyckan det perfekta barnet som inte kunde göra något fel. Men Vickys egen familjelycka och hennes barndom förbyttes mot mardröm när hennes bror brutalt våldtog henne upprepade gånger. Hon var tolv, han var sjutton. Därefter förblev hon i hans våld. Hans viskade hot vid middagsbordet förlamade henne av skräck och höll henne tyst. Inte ens när hon upptäckte att hon var gravid och födde ett barn vågade hon säga något. Hon var övertygad om att ingen någonsin skulle tro henne.

 

I det tysta är långt ifrån så som jag förväntade mig. Jag trodde att den skulle innehålla massor av psykiska hot och kommentarer från brodern i rädsla över att bli avslöjad men så var det inte... Inte för att det gör boken mindre hemsk! Den är skriven på ett lättsamt sätt som gör det lätt att läsa uppifrån och ner. Man fastnar och har svårt att lägga den ifrån sig.