Bokig

Verklighetsbaserade o sanna böcker.

Varför mördar man sin dotter?

Kategori: Heder / Kultur

Författare: Nima Dervish & Emre Güngör
250 sidor
Utgiven 2009

 

Morden på Fadime Sahindal, Pela Atroshi och Sara Abed Ali är väl kända i Sverige. Böcker har skrivits om dem och om det hedersrelaterade våldet men frågan kvarstår: Varför mördar man en nära släkting? Författarna Emre och Nima har träffat och intervjuat Fadimes pappa Rahmi, Pelas pappa Agid och hennes bror Bawer, samt Saras kusin. Boken tar sin utgångspunkt i det hedersrelaterade våldet och mäns våld mot kvinnor - utifrån männens perspektiv. När författarna valde att skriva Varför mördar man sin dotter? bestämde de sig för att de inte skulle smutskasta en folkgrupp eller en kultur som så många andra gjort. Syftet var istället att presentera ett annat perspektiv. Varför mördar man egentligen sin dotter, syster eller kusin? Vad finns det för bakomliggande faktorer som gör en människa kapabel till en sådan handling?

Lite väl seg emellanåt med mycket att ta in som man ibland inte orkar. Jag hade svårt att hänga med och fick flera gånger stanna upp och tänka till. Det är en faktabok och därmed för mycket religion för min smak. Efter att ha läst boken kan jag dock lättare förstå hur de som begår dessa ohyggliga mord tänker, men självklart är det inte okej att mörda någon på grund av heder i alla fall. Intervjuerna med mördarna lyfter fram hela boken och gör den spännande.

 

Stjärnlösa nätter

Kategori: Heder / Kultur

Författare: Arkan Asaad  
249 sidor 
utgiven 2011

 

Stjärnlösa nätter handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. Amàr är först väldigt glad att återse sin jämnåriga kusin Amina. Men får en chock när det står klart att hans far över hans huvud bestämt att de ska gifta sig. Amàr klarar inte trycket från släkten och går till slut med på giftermålet men ångrar sig innan det ens blivit genomfört. Då utbryter det verkliga helvetet.

Boken är en av de bästa jag läst! Den är enkelt skriven och spännande från första till sista bladet. Amàr beskriver med förtvivlan om saker han inte kan förändra, hur hans liv blev till alla andras och hur drömmen om den verkliga kärleken togs ifrån honom. Detta är en fängslande berättelse om hur även män blir bortgifta. Den bästa boken på många år!

 

Hedersmordet på Pela

Kategori: Heder / Kultur

Författare: Lena Karin  Swanberg & Breen Atroshi
276 sidor
Utgiven 2002När Pela Atroshi mördades den 24 juni 1999 fick svenska språket ett nytt ord: Hedersmord. Syftet med ett hedersmord är att tvätta bort skammen från släktens namn. Tanken var att Pela skulle glömmas bort men Pela har en lillasyster som ville ge sin syster upprättelse. Genom hennes vittnesmål kunde två farbröder gripas och dömas till livstids fängelse för mordet på Pela. Detta är lillasysterns berättelse. Den är unik och inte tidigare berättad.

Hedersmordet på Pela är mycket läsvärd! Lillasystern Breen berättar på ett enkelt sätt om sitt liv både i Sverige och i sitt hemland Irak. Boken är mycket känsloladdad och detaljerad, inte minst när det kommer till själva mordet. Breen var närvarande men lyckades inte stoppa det trots otaliga försök. Utan Breens hjälp hade förmodligen ingen ens ställts inför rätta men hon vände sig mot sin egna familj för att få rättvisa.

 

 

Femtio seriemördare

Kategori: Mordfall

Författare: Charlotte Greig 
208 sidor 
utgiven 2005

 

I seriemördare: hur blev de sådana monster får vi följa femtio ökända seriemördare som författaren själv valt ut. Man ser en likhet i de återkommande brutala morden, till exempel så växte David Berkowitz och Anatoly Onoprienko upp som enstöringar och hämnades på samhället som de ansåg tagit avstånd från dem. Albert Fish och John Cristie dödade för den sexuella stimulansen och Uppskärarna från Chicago och Richard Ramirez inspirerades av makabra ritualer som fick deras ondskefulla fantasier att övergå i en än mer djävulsk verklighet. Oavsett vilken bakgrund dessa störda människor haft är boken ett fängslande vittnesbörd om hur ondskefulla handlingar en människa kan utföra.

Varje seriemördare få två till fyra sidor där allt sammanfattas - från deras barndom tills dess de åkt fast. Spännande, men de återkommande faktarutorna om vad till exempel en ”Kannibal” eller en ”dödsängel” innebär kunde jag varit utan. Perfekt läsning för den som vill läsa lite då och då. Vill dock påpeka att det inte finns något alls om Charles Manson och att det därför är mycket dåligt att hans bild finns på framsidan. Men boken i sig var intressant.

 

En gyllene bur

Kategori: Heder / Kultur

Författare: Carmen Bin Ladin
220 sidor
utgiven 2006

 

Carmen Bin Ladin växte upp i Schweiz med en schweizisk far och iransk mor. Hon är en av få västerlänningar som haft full insyn i vad hon kallar "lyxtalibanernas paradis", ett klansamhälle där de styrande männen är ofantliga rika och där kvinnorna hålls som sällskapsdjur. Som ung träffar Carmen sin blivande make Yeslam bin Ladin (en i syskonskaran som består av 25 söner och 29 döttrar). Carmen och Yeslam gifter sig kort därefter och flyttar från USA till Saudiarabien 1976. Parets äktenskap varar i fjorton år men Carmen inser så småningom att hon måste frigöra sig från klanen bin Ladin så att hennes tre döttrar ska kunna växa upp till självständiga kvinnor. Carmen har skrivit En gyllene bur till sina döttrar för att förklara varför hon var tvungen att bryta med den saudiarabiska kulturen: Hon ville inte förlora sina barn eller se dem förvandlas till de ansiktslösa och nedtystade kvinnor hon själv levde bland.

Personligen älskar jag böcker om främmande kultur och denna är lika bra som jag förväntat mig. Man får en insyn om hur det är att leva så som dessa kvinnor lever - helt styrda av männen. Samtidigt förstår man att det är svårt att slita sig från kulturen man växt upp med och den man senare tvingas till. Carmen och hennes make åker in och ut från landet och slits mellan det dom anser normalt och det dom tvingas på när de passerar landets gränser. I makens hemland är Carmen till exempel inte ens närvara vid middagsbordet om dom har gäster närvarande.

 

No tears for queers

Kategori: Mordfall

Författare: Johan Hilton
322 sidor
utgiven 2005Matthew körs till ett avlägset naturområde av de två 20-åringarna och bästa kompisarna Aaron och Russel. Där misshandlas han brutalt och dör några dagar senare. Johan hittas i en brunn i Katrineholm. Hans byxor är neddragna och halsen avskuren. Josef möter sina banemän, satanisterna Nemesis och Tom, en sen natt i centrala Göteborg - Sveriges mesta bögknackarstad. Författaren Johan Hilton väver ihop de tre kriminalfallen till en berättelse om män och det våld män anses sig ha rätt att bruka för att markera gränsen mellan man och bög.

No tears for queers: ett reportage om män, bögar och hatbrott är fängslande och lika spännande från början till slut. Johan har delat upp boken i tre delar där han beskriver fallen detaljerat och ger sin och andras synvinkel till varför detta inte klassades som de hatbrott det egentligen var. Lättläst trots all text och inte alls lika invecklad som böcker av denna typ annars kan vara. En av mina favoriter =)

 

Extrem: min självbiografi

Kategori: Kändisar

Författare: Sharon Osbourne
318 sidor
utgiven 2005

 

I Extrem: min självbiografi berättar Sharon Osbourne med egna ord sanningen om familjens märkliga och underhållande livsstil. Vi får följa henne när hon gick från att vara en fattig flicka till stormrik och känd över hela världen. Pappan Don Arden var en manager som skötte sitt familjeföretag med järnhand, höll man inte med honom fick man stå sitt kast men Don var inte den som lät konsekvenserna dröja. Sharon var femton år gammal när hon hoppade av skolan för att börja arbeta i pappans musikimperium. Hennes första möten med Ozzy och hur hon gick från att vara hans manager till att bli hans hustru är en stor del av bokens innehåll. Sharons föräldrar försökte sära på det unga paret men målmedveten och envis som hon var lät hon sig inte styras. Trots mordförsök, bråk, missbruk och en mängd andra incidenter så kunde ingenting skilja rockens mest kärleksfulla par åt.

 

Boken är mycket utlämnande och Sharon snålar inte på detaljerna. Det är en Rolig men äcklig bok och det är inte utan att man funderar på hur det står till i skallen på henne. Till exempel bajsar hon på en staty hennes pappa äger när hon är arg på honom. Och hur kul är det egentligen på en skala när hon stolt skriver om hur hennes make Ozzy skiter i ett par skor han hittar utanför en dörr i ett hotell? Lite för snuskigt för min del. Jag är inget stort fan till varken Ozzy eller Sharon men det är ju inte utan att man blev nyfiken när man fick höra talas om boken. Lite småkul men ingen höjdare trots allt...

 

 

En mot hundra

Kategori: Kriminellt

Författare: Jay Dobyns
354 sidor
utgiven 2009

 

Jay Dobyns var undercover agent vars mål var att bli fullvärdig medlem i Hells Angels. Det amerikanska samhället har länge kämpat mot de kriminella motorcykelgängens tillväxt och polisen oförmåga att stoppa gängen bidrar till att osäkerheten stiger i samhället. För att stoppa gängen måste polisen bli en av dom men detta kräver år av förberedelser och framförallt måste personen som tar sig an uppdraget ha ett extraordinärt psyke för att klara pressen och övertyga sin omgivning. Jay gick så långt att han i praktiken blev sitt alias ”hangarounden” Bird. I sin strävan att bli fullvärdig HA-medlem dricker han hårt, säljer vapen, spöar upp konkurrerande bikers och inte minst - lämnar sin familj i sticket. Jay Dobyns har blivit slagen, skjuten och torterad men han är också den enda polis som hittills nått så långt in i hjärtat av en Hells Angels-klubb. Han och hans familj lever nu under dödshot.

Jag älskar En mot hundra: Jag infiltrerade Hells Angels från första stund. Man märker hur Jay förvandlas från kapitel till kapitel och hur han övergår från att spela ”Bird” till att leva och tänka som ”Bird”. Den hårding han låtsas vara tar över honom så pass att han till slut inte ens vill vara sitt gamla jag. Boken är rå och välskriven men ibland kan det vara svårt att hålla koll på alla namn och veta vilka gäng som är vilka. Man blir förvirrad och får tänka efter vilket tyvärr förstör lite av handlingen.

 
 

Älskade abbas

Kategori: Heder / Kultur

Författare: Fredrik Loberg
125 sidor
utgiven 200920 åriga Abbas Rezai förälskade sig i en flicka han inte kunde få. Han var inte värdig som hennes make och även om han varit det så var hon redan bortlovad till sin kusin. Kärleken var förbjuden men trots alla hinder och att det var mer än hundra mil emellan dom kunde de inte sluta drömma om ett liv ihop. Abbas hjälper henne att fly och de gömmer sig i hans hem. Hennes familj är rasande och åker upp till Skellefteå för att hämta hem henne men utan resultat. Då allt ser som mörkast ut ändra sig plötsligt familjen och tycker att en stor förlovningsfest ska hållas. Abbas anar oråd men följer med sin nyblivna fästmö till Kalmar i hopp om att deras kärlek nu är accepterad.

Några dagar senare bryter sig polisen in i lägenheten och finner Abbas döda, torterade och skändade kropp. Abbas höggs ihjäl med åtta knivhugg i ryggen och fast han redan var död höggs han ytterligare 13 gånger i bröst och mage. Då Abbas låg ner hälldes kokande olja i hans ansikte och huvudet visade märken som tyder på att det basebollträ och järnrör som stod i hallen använts. Ett finger hade nästan huggits av och som om inte detta vore nog blev han till sist även skalperad.

 

Detta fall är ett av de hemskaste jag hört talas om, inte minst just för att brodern ensam blev dömd då det så uppenbart var fler gärningsmän. Jag skulle kunna skriva många sidor om vad jag tycker om detta men det får bli osagt. Boken handlar i stort sätt bara om Abbas som person och hur han levde innan och framför allt under dagarna han hade sin fästmö hos sig. Om själva mordet skrivs det bara några få sidor.
Jag saknade detaljer och spekulationer i vad som egentligen hände i lägenheten där i Högsby. Älskade Abbas är intressant men jag hade förväntat mig något helt annat än det jag fick, ett stort minus är att boken bara innehåller 125 sidor och därför bara hinner komma igång innan den är slut.

 

 

El choco

Kategori: Kriminellt

Författare: Markus Lutteman
396 sidor
utgiven 2007Jonas Andersson var tjugosju år då han reste från Kungsälv till Bolivia i ett desperat försök att bli av med en skuld. Med tre kilo kokain åkte han fast på flygplatsen då han skulle ta sig tillbaka till Sverige. Jonas hamnar i det ökända fängelset "El penal de San Pedro". I fängelset underlättar det om man har pengar. Stora knarklangare har tvåvåningsceller med eget kök och badrum medan de fattiga småtjuvarna trängs i iskalla, små betongutrymmen. Då inga av cellerna har lås gäller det att alltid vara på sin vakt. Jonas första tid blev en kamp för livet. Han blev överfallen fler gånger än han kan minnas och tvingades bevittna hur flera fångar knivskars till döds eller torterades av andra fångar. Men åren i fängelset var inte bara negativa för Jonas. Det var i fängelset han slutade med droger, det var där han gifte sig och det var också där han blev pappa för första gången.

 

El choco är jävligt spännande och välskriven, man kan knappt tro att det hänt på riktigt. Gillar man fängelseböcker så är denna ett måste. Lite trist är all information om landets historia, politik och annat trams. Det förstör boken lite för mycket tyvärr. Annars hade det varit en solklar favorit.

 

 

Svensk maffia

Kategori: Kriminellt

Författare: Lasse Wierup & Matti Larsson
384 sidor
utgiven 2007

 

Kriminella gäng har alltid både skrämt och fascinerat oss. Under åren som gått ha de spritt sig över hela världen och är nu ett känt fenomen. Författarna ger sig in i denna grymma värld för att ge svar på hur gängen styrs, vilka deras mål är, vad gör polisen och mycket mer. I boken får man ta del av samtal från gängledare, medlemmar, brottoffer och andra källor som tidigare inte velat bli intervjuas. Hells Angels, Bandidos, Brödraskapet, Original Gangsters, Naserligan - Kort och gott hela maffiavärlden när den är som störst.

 

Ibland kändes det som när man satt hemma och pluggade till ett prov. Man har många namn att lägga på minnet för att hänga med och flera gäng länkar samman på ett eller annat sätt. Det är ju menat att vara en faktabok och därför inte så lätt att läsa från pärm till pärm. Jag som gillar maffia tyckte den var intressant, men svårt att ta sig igenom och ibland kunde det dröja länge innan det blev lite action. Svensk maffia: en kartläggning av de kriminella gängen är bra men inget man läser mer än en gång.
 
 

Änglarna i åmsele

Kategori: Mordfall

Författare: David Lagercrantz
247 sidor
utgiven 1998

 

Författaren David Lagercrantz var en av många journalister som bevakade morden i Åmsele 1988 då Juha Valjakkala och flickvännen Maria Routalammi avrättade familjen Nilsson på en kyrkogård mitt i natten. Mor, far och femtonåriga sonen förlorade alla livet på grund av en cykelstöld som gick fel.

 

Änglarna i Åmsele är andra boken jag läser om Åmsele morden. David berättar om hur rättegången och medias skriverier gjorde Juha till en typ av dokusåpa kändis. Den är spännande och bra skriven även om den ibland blir lite tråkig när David berättar om sina egen vardag. När man läser en bok av detta slag vill man inte bli avbruten med att veta vad författaren gör på ett hotellrum eller vad han tycker om tjejen som står i baren. Härligt skriven annars och klart en bok jag rekommenderar.

 

 

Starkare än hatet

Kategori: Övrigt

Författare: Tim Guénard
278 sidor
utgiven 1999

 

När Tim är tre år gammal lämnar hans mamma honom fastbunden vid en elstolpe. Pappans fru låter honom sova i hundkojan. Pappan misshandlar honom svårt. Livet är inte lätt för lille Tim. Drömmen om att en dag få hämnas är det som håller honom vid liv. Han rymmer upprepade gånger från fosterhem och ungdomsfängelse och hamnar i den kriminella världen. Då Tim börja boxas får han utlopp för sitt hat men längtan efter hämnd växer sig bara starkare.

Starkare än hatet påminner först mycket om pojken som kallades för det, men sedan är det som att allt vänder och boken är sig inte alls lik. Tims uppväxt berör. Han är en överlevare som genomgått mycket svårigheter, det är ett under att han ens lever och kan berätta om det han varit med om.


 

Min andra chans

Kategori: Övrigt

Författare: Tim Guénard
154 sidor
utgiven 2002

 

Tim har precis blivit pappa och allt borde vara toppen. Trots att lyckan är total och barnet är det vackraste han sett kan han inte tänka på annat än just en sak: Hur ska han kunna bli en bra pappa? Tim uppväxt har satt djupa spår då modern lämnade honom och fadern skadade honom för livet. Efter barnhem, fosterhem, prostitution, ungdomsfängelser och en karriär som boxare återfick Tim tron på livet. Men minnena efter uppväxten får honom att undra om han är dömd att misslyckas som pappa?

 

Min andra chans är fortsättningen på Starkare än hatet men tro mig, detta är ingen höjdare. Det är massa prat om kristendom och hur lycklig han är över att ha funnit meningen med livet. Tim beskriver ingående hur man ska ha hand om barn som varit i samma sits som han. Det tjatas mycket om hur han betedde sig när olika ungdomar var hos honom för att återanpassa sig till samhället. Boken är långtifrån vad jag förväntade mig, det är mer en instruktionsbok än en självbiografi om jag får säga det..

 

 

Kärlekens pris

Kategori: Övrigt

Författare: Nikola T. James
233 sidor
utgiven 2007

 

Som liten flicka blev Nikola sexuellt utnyttjad och våldtagen men hennes förvirrade beteende och känslomässiga rop på hjälp ignorerades av de vuxna som stod henne nära. Med självkänslan i botten föll hon som tonåring offer för en hotfull man som skulle göra hennes liv till en mardröm. Han var snygg och charmig och hon var för ung för att se varningstecknen. De gifte sig och misshandeln började redan på deras bröllopsresa. De följande åren hölls hon fången, blev sexuellt utnyttjad, misshandlad och torterad av sin make som insisterade på att han gjorde detta endast på grund av kärlek och återigen var det ingen som trodde på henne när hon berättade. Först när hennes man sa att han skulle döda henne fann Nikola äntligen modet att fly.

 

Nikola beskriver på ett rakt sätt om de övergrep hon utsattes för. Man ryser när hon beskriver hur hennes make skär henne med rakblad bara för att ingen annan ska finna henne attraktiv. Boken innehåller många liknande situationer där maken genom våld fick henne att stanna kvar. Kärlekens pris är bra men samtidigt blir det lite tomt ibland. Man saknar något men det är svårt att sätta fingret på vad.

 

 

Robbie

Kategori: Kändisar

Författare: Magnus Sundholm
192 sidor
utgiven 2006

 

Robbie Williams slog igenom på 90-talet som en av medlemmarna i gruppen Take That. Numera är han en känd soloartist som hållit sig kvar på toppen i flera år.

Jag blev nyfiken på Robbie som person efter att ha läst om hans skandal beteende i tidningarna. Gruppen Take That har aldrig intresserad mig och jag tror faktiskt inte ens att jag hört någon av deras låtar. Ganska snart går det upp för mig att Robbie själv inte har något med boken att göra, den är skriven av en reporter från aftonbladet. Boken är tråkig och liknar mer en skoluppsatts med skvallertidningar och internet som underlag, inget jag skulle rekommendera. Redan efter några kapitel hade jag lust att stänga boken för gott. Är du sugen på att läsa denna kan du lika gärna googla runt och få samma resultat.

 

Där inga änglar bor

Kategori: Kändisar

Författare: Lasse "Ali Hussein" Lindroth
180 sidor
utgiven 1995
Där inga änglar bor är berättelsen om den svarta verklighet som som för många är en del av vardagen. Detta är en verklighetsbaserad berättelse där Lasse delar med sin av sin egna uppväxt. Då boken skrevs var han en av landats hetaste stå-upp-komiker, lika älskad av sin publik som hatad av nazisterna. Tre månader gammal kom han till Sverige från Iran. Han var adopterad och träffade aldrig sina riktiga föräldrar. Under sin uppväxt bodde Lasse på nio olika fosterhem och bytta skola elva gånger.

Lasse Lindroth gifte sig den 19 juni 1999 och avled i en bilolycka 22 dagar senare. Hans änka väntade då deras första barn. Jag har läst boken tre gånger nu och både skrattar och gråter varje gång. Mycket känslor och poesi, en mycket vacker bok som sticker ut ur mängden och inte lämnar någon oberörd.

 

Gömda

Kategori: Heder / Kultur

Författare: Liza Marklund
381 sidor
utgiven 1995

 

Maria Eriksson (Mia) levde ett normalt liv fram tills dess hon mötte "mannen med de svarta ögonen". Förälskelsen tar henne med storm och innan hon vet ordet av är de förlovade. Hon föder deras dotter som får namnet Emma. Mannen blir alltmer våldsam i takt med att förhållandet spårar ut. Han hotar, slår, våldtar och förödmjukar Mia som försöker ta sig vidare i livet. Mia träffar en ny man och gifter sig vilket bara gör saken värre. Mia och hennes nya man hamnar i en mardöm av misshandel, terror och mordhot. Då myndigheterna inte är till någon hjälp tvingas Mia och hennes familj att gå under jorden. Då "Mannen med de svarta ögonen" hittar dom finner Mia ingen annan utväg än att ta sin familj och lämna Sverige.
 
                      

När jag läste Gömda : en sann historia gjorde jag det i tron att den var sann. Långt efteråt gick det att läsa i varje kvällstidning hur  Mia diktat upp historien och "mannen med de svarta ögonen" (vars riktiga namn är Osama Awad) gick ut i tv och berättade sin version. Osama säger att han slog Mia en gång och att det då var hon som slagit honom först. Alla andra tillfällen som nämns i boken är ren och skär lögn. Han fick själv utstå hot och Mias nya make är dömd för att ha kört över Osama två gånger och lämnat honom skadad på vägen. Osama känner sig djupt kränkt över hur han framställs i boken.

Jag fick en känsla av att Mia inte var helt uppriktig. Flera gånger får man intrycket av att hon överdriver eller hittat på. Jag tyckte boken var bra men samtidigt ganska dålig. Trovärdigheten finns inte där och jag har därför inte läst uppföljaren "Asyl". Däremot ska jag nog läsa boken "Mia: sanningen om gömda" då jag tror att den har mycket intressanta avslöjande att ge.

Moonwalk

Kategori: Kändisar

Författare: Michael Jackson
314 sidor
utgiven 1988


Superstjärnan Michael Jacksons är utan tvekan tidernas största artist men trots det blev Moonwalk den enda självbiografi han själv gav ut. Michael och hans bröder uppträdde i amatörtävlingar och på obskyra nattklubbar i Chicago innan skivbolaget Motown upptäckte dem och förvandlade Jackson 5 till superstjärnor. Michael Jackson och Jackson 5 har tillsammans sålt mer än 200 miljoner LP-skivor. I denna berättelse skildrar Michael både sitt offentliga och privata liv. Han berättar om en barndom som var både svår och rolig men alltid händelserik. Boken är mycket naken och innehåller upptåg från den tid han bara var ett barn men trots det ständigt turnerade. Han talar öppet om den ensamhet som följde med berömmelsen, om sin första kärlek, sin enastående karriär samt de ofta bisarra och falska rykten som omgett honom.

 
Boken är lättläst och innehåller många fotografier. Den är personlig och varmt skriven. Synd att det inte finns en uppföljare, det hade varit intressant att få veta lite mer om vad som rörde sig i hans huvud.

 

Ego girl

Kategori: Kändisar

Författare: Carolina Gynning
237 sidor
utgiven 2005Ego girl. Då Carolina Gynning var med i dokusåpan Big Brother blev hon känd i hela Sverige.

 

På baksidan av boken står det "Efter tre månader i Big brother huset steg Carolina Gynning ut som vinnare och superidol". Själv säger jag WHAT?!? Jag koppla Carolina som en mediakåt, storbystad bimbo som till varje pris vill bli känd. Jag läste boken för att jag var nyfiken men sanningen är att jag tog mig bara igenom hälften. Visst var det intressant på vissa ställen men långt ifrån så pass att det räckte. Jag orkade inte läsa den och när min kompis ville låna boken blev det en perfekt ursäkt till att lägga den åt sidan. Kanske är det min dåliga attityd gentemot Carolina som gör att jag ogillade boken redan från början? Hur som helst blev detta den första boken jag inte läst klart....

 

 

Mannen bakom masken

Kategori: Kändisar

Författare: Bob Jones & Stacy Brown
167 sidor
utgiven 2005


Michael jackson - mannen bakom masken är skriven av Bob Jones som började jobba för Michael Jackson då Michael bara var tolv år. Trettiofyra år senare fick Bob plötsligt sparken. Jagad av media tackade Bob nej till att svara på några som helst frågor om stjärnan. Bob ville inte uppfattas som bitter. Efter ett tag ändra sig Bob och bestämmer sig för att berätta det han visste genom att skriva en bok. Detta är hans version av vad som hände bakom kulisserna till världens största stjärna. Ocensurerat och med sina egna ord återberättat Bob om saker som inträffat från dess Michael var med i Jackson five till sitt stora sologenombrott.

 

Först måste jag väl säga att jag är ett stort fan som drömde om att gifta mig med Michael när jag var liten! Boken är jävligt bra men frågan är hur mycket som är sant. Mycket avslöjas men samtidigt är det saker man läst förut, det är bara vinklar från ett annat håll. Alla vet ju att Michael gillade att umgås med barn men inte i detaljer hur han umgicks med dom. I grund och botten verkar boken vara skriven av en ilsken före detta anställd som vill smutskasta stjärna.


 

Under skalet

Kategori: Övrigt

Författare: Linnéa Lilja
128 sidor
utgiven 2005


I Under skalet berättar Linnéa om hur hon överlevde en uppväxt med en far som var hängiven medlem i en sekt. Fadern ägnade sig åt ritualer där de i grupp styckade och skändade lik. Ibland förekom också kannibalism och nekrofili och Linnéa var ofta med sin far på dessa möten.

Detta är lätt en av de sämsta böcker jag någonsin läst. Jävligt dåligt skriven, hoppandes fram och tillbaka, inga riktiga meningar utan bara korta citat och massa skit. Förvirrande när man inte hänger med på vad som händer eller vem som gjorde vad. Inga avslöjande heller för den delen. Det känns som om Linnéa själv gett ut sin bok när inget förlag ville ha det. Hade boken varit längre hade jag gett upp.


 

Tillintetgjord

Kategori: Övrigt

Författare: Debra Puglisi Sharp
331 sidor
utgiven 2003Det är en fin vårdag 1998 i Delaware då Debra Puglisi Sharps planterar rosenbuskar i trädgården. Den lugna idyllen spricker då en man tränger sig på, binder henne och släpar ut henne till sin bil. Just då är Debra lyckligt omedveten om att mannen just mördat hennes make. Hon tars till en lägenhet där kidnapparen våldtar henne upprepande tillfällen. Efter fem dagar lyckas Debra ringa efter hjälp och förövaren grips.

 

Tillintetgjord: att återta ett liv som tillintetgjorts av våld är en fängslande berättelse om hur ödet har sina vägar. Debra berättar på ett sådant sätt att det är spännande även att det ibland är ganska händelselöst. Trots den vidriga gärningen är detta långt ifrån en snyft historia. Det är snarare en berättelse om kampen att gå vidare när något overkligt inträffat.

 

 

Stanna hos mig

Kategori: Övrigt

Författare: Lindsay Nicholson
269 sidor
utgiven 2005

 

Lindsay Nicholson och hennes man John Merrit är lyckliga ihop men plötsligt vänds hela deras värld upp och ner då John insjuknar i leukemi. Trots deras kamp dör Johan vid trettiofem års ålder och lämnar Lindsay ensam med två döttrar. Som om inte det vore nog drabbades även parets tioåriga dotter av samma sjukdom och dör strax därefter.


Man blir bara sååå ledsen! Först drabbas hennes stora kärlek av cancer och sedan deras lilla tjej. Lindsay går igenom sorgens olika stadier och försöker i Stanna hos mig ge råd som är i liknande situation. Men hur går man vidare när det otänkbara händer? 

 
 

Utan nåd: grymhet utan gräns

Kategori: Mordfall

Författare: Pelle Svensson
228 sidor
utgiven 2005


Året är 1988. Juha Valjakkala och hans flickvän Marita Routalammi stjäl en cykel utanför familjens Nilssons hus. femtonåriga Fredrik har kommit hem från en dans och ser från fönstret hur Juha och Marita tar sig in på gården. Han väcker sin pappa. Klockan är 02:00 då de sätter sig i bilen för att ta tjuvarna på bar gärning. Jakten slutar på en kyrkogård där Juha tvingar ner Fredrik och hans pappa på knä. Med ett avsågat hagelgevär skjuter han dom i huvudet på nära håll. Mamman vaknar av skotten och beger sig ut för att se vad som hänt. Juha jagar in henne i skogen där han slår ihjäl henne med gevärskolven och sedan hugger henne med kniv. "Morden i Åmsele" är ett brott som många minns än idag.

Det är Juhas advokat som skrivit Utan nåd: Grymhet utan gräns med hjälp av förundersökningen och sitt eget minne. Boken väckte många känslor då den innehåller flera av polisens bilder, bland annat kropparna på kyrkogården och mamman ute i skogen. Även obduktionsprotokollen finns med. Pelle har samlat allt som är värt att veta kring fallet. Själv fann jag boken lika spännande som otäck. Mycket välskriven och detaljerad.

 

Tillbaka till livet

Kategori: Övrigt

Författare: Marianne Thamm
283 sidor
utgiven 1998


Två män tränger sig in i Alisons bil en kväll. Hon tror först att de bara är ute efter att stjäla bilen men förstår snart att det rör sig om mer. På en ödslig väg våldtar och misshandlar de henne. Då hon inte trodde det kunde bli värre tar den ena mannen fram en kniv och skär i stort sätt av hennes hals. Mod alla odds lyckas Alison överleva och kräla sig fram till en närliggande väg där hon blir upptäckt.

De första sidorna var spännande och man satt som på nålar. Hon beskriver i detalj vad de båda männen gjorde med henne och man förundras över hur lite ett människoliv kan vara värt i somligas ögon. Följande sidor är mindre bra och större delen av Tillbaka till livet: Alisons Historia är trist. Man hoppar fram och tillbaka mellan olika människor: ena kapitlet beskrivs fallet från polisens synvinkel, sedan Alisons, mamman, läkaren, Alison igen och mannen som fann henne. Jobbig att inte veta riktigt vart man är och alla upprepningar blir till slut för mycket.

 

Jag väljer livet

Kategori: Övrigt

Författare: Sabine Dardenne
192 sidor
utgiven 2004

 

Sabine är tolv år gammal och på väg hem från skolan. En van kör upp bredvid henne och sliter henne från cykeln. Polisen trodde först att hon rymt hemifrån liksom hennes föräldrar. Mamman höll ljuset tänd under nätterna utifall att Sabine skulle komma tillbaka. Ganska snart finns Sabines ansikte på affischer överallt. Man genomsöker landsbygden och letar med helikopter utan resultat. Sabine hölls fången i flera månader av Marc Dutroux som kom att bli känd som "monstret från Belgien".

 

Det är en svag fyra i betyg. Sabine håller tillbaka mycket av sina känslor och får det ibland att låta som att hon "bara fanns där" i källaren och väntade ut tiden. Sabine nämner inget om vad Marc gjorde med henne och han framstår i mina ögon inte som en man som hade ihjäl flera flickor. Sabine vill med Jag väljer livet få folk att förstå att man inte kan släppa ut dömda pedofiler hur som helst.

 

 

Gud vill att du ska dö

Kategori: Heder / Kultur

Författare: Mitra H Lager
288 sidor
utgiven 2008Mitra är 17 år och aktiv i den iranska motståndsrörelsen mot ayatolla Khomeini. Hon hamnar i Hizbollahs fängelse där tortyr och avrättningar är en del av vardagen. Även utanför fängelsets murar lever hon i ständig skräck att avslöjas som motståndare. Den som är mot ayatollan är Guds fiende och förtjänar att dö. Mitra lyckades mot alla odds att fly och lever numera i Sverige.
 

För mycket politik och namn att hålla reda på för min del. Flera gånger fick jag läsa om raderna och tänka efter för att ha koll på vad som hände och vilka som gjorde vad. Gud vill att du ska dö är en bra bok med en hel del spänning som tyvärr är ganska svår att ta sig igenom.

 

Sviken

Kategori: Heder / Kultur

Författare: Berit Jörgensen
256 sidor
utgiven 2004Berit och Ali har varit ihop i åtta år. Ali vill inte gifta sig med Berit då hennes dotter från ett tidigare förhållande strider mot hans muslimska tro. När Berit blir gravid ändrar han sig och börjar planera för deras bröllop i Kairo. Berit är utom sig av lycka inte minst för att Ali är beredd att möta kritiken från släkten i Saudiarabien. Hon reser förväntansfull med sin blivande man utan att ana vad han har planerat. I Kairo drogas Berit och när hon vaknar upp badar hon i sitt eget blod och fostret har blivit aborterat.Sviken är en bra, men när man läst böcker som "inte utan min dotter" ligger den i lä. Boken sätter sig och får en att tänka till efter man lagt den åt sidan. Man förundrar över hur blåögda vissa människor kan vara, hur de kan lita blint på någon trots varningstecknen som dykt upp. En stark trea, helt klart läsvärd.

 

Dotter till en mördare

Kategori: Mordfall

Författare: Anne Marie West
296 sidor
utgiven 19951994 avslöjades Fred West och hans fru Rose som Storbritanniens västa seriemördare under 1900-talet. Det hade mördat minst tolv kvinnor som de begravde under källargolvet och i trädgården. Anne är dotter till Fred och hans första fru Rena som han mördare någon gång under 1972. Rose och Fred var fixerade vid sex och han uppmuntrar sin fru att prostituera sig. Rose njöt av bondage sex lika mycket som Fred men sexlekarna blev tråkiga och de gick vidare till mord. De njöt av att plåga och mörda sina offer. Anne berättar här om sin uppväxt, bland annat om hur hon vid åtta års ålder våldtogs av sin far och Rose. Hur pappan sa saker som "Jag kan göra vad jag vill med dig. Jag skapade dig".


Dotter till en mördare är mycket enkelt skriven. Spänningen håller sig genom hela boken och gör det omöjligt att lägga ifrån sig. Anne berättar detaljerat om livet som barn till en av världens mest kända seriemördare. Fred gick så långt att han till och med hade ihjäl sina egna barn. Fegisen hängde sig i sin cell och Rose nekar fortfarande till att ha medverkat vid morden. Huset revs men än idag är detta ett av de mest kända kriminalfallen.

 

 

Bakom stängda dörrar

Kategori: Övrigt

 

Författare: Agneta Cras & Kristina Hansen & Bengt-Åke Cras
301 sidor
utgiven 2003

Kristina bodde med sin mor och sina syskon i Norge. Då Kristina var fyra år gammal blev hon vittne till hur hennes far bryter sig in för att slå, sparka och slutligen knivhugga mamman. Fadern fick två års fängelse och bosätter sig i Sverige. Mamman träffar en ny man och han går inte ihop med Kristina. Efter mycket om och men står Kristina inte ut. Fjorton år gammal flyttar hon med sin bror till pappan i hopp om en bättre tillvaro. Under de fyra år som följde lever hon som hans fru och föder honom två barn.

 

Kristina började som en osäker liten flicka men växte upp till en stark kvinna. Man mår illa när hon berättar om det hon varit med om. När jag läst klart Bakom stängda dörrar kunde jag inte få den ut huvudet på flera veckor. Den sätter sig i hjärnan och stannar kvar. Otäck och äcklig!

 
 

Johnny cash: självbiografin

Kategori: Kändisar

Författare: Johnny Cash & Patrick Carr
263 sidor
utgiven 1997"Om mitt liv har något att säga någon, så är det här jag säger det"

Jag såg framemot att läsa den efter att jag sett filmen "Walk the line" men Johnny Cash självbiografin var långt ifrån vad jag förväntat mig. Tråkigare bok får man nog leta efter, det var inte mycket som var värt att veta. Det var mycket malande om skivor och si och så och folk han träffat och bla bla bla *GÄSP* Att en sådan härlig och bra men framför allt duktig sångare kan vara så trist.

 

 

farväl, älskade Holly

Kategori: Mordfall

fattare: Kevon Wells
377 sidor
utgiven 2005Tioåriga Holly och hennes vän Jessica har precis ätit middag med familjen. Det är söndag den 4 augusti 2002 och de har grillat ute i det fina vädret. Flickorna går in för att lyssna på musik. Familjen hör musiken från huset men flickorna ser de aldrig mer. Efter tretton dagar finner man flickornas kroppar, nakna och svårt brända i ett dike. Det skulle senare visa sig att skolvaktmästaren Ian Huntley lurat in dom i sitt hus, mördat och sedan dumpat kropparna.

 

Holly lämnade efter sig sin mor, far och bror. Hollys pappa Kevin förde dagbok under den fruktansvärda tiden och det är det hjälp av sina anteckningar denna bok blev till. Han skriver öppet om skräcken, hoppet, sökandet och desperationen. Han berättar om familjens försök att acceptera det som inte fick hända. Farväl, älskade Holly är en berättelse om att försöka förbli en familj, om än utan Holly.

 

 

Förlorad heder

Kategori: Heder / Kultur

Författare: Norma Khouri
262 sidor
utgiven 2002

 

De bästa vännerna Norma och Dalia är precis som många andra muslimska flickor under uppsikt av sina familjer. Deras vardag går ut på att hjälpa till där hemma och i framtiden ska de gifta sig med någon man som familjen utsett. Norma och Dalia övertalar sina familjer att få öppna en frisörsalong som i Jordanien är ett av få verksamheter en kvinna får ha. Kunden Michael blir blixt kär i Dalia och uppvakta henne i smyg. Norma bli först rädd då Michael är katolik och samhället förbjuder kärleksrelationen mellan människor av olika religioner. Ganska snart ser Norma dock att kärleken är äkta och bestämmer sig för att trotsa århundraden av tradition och läror för att hjälpa sin vän. De båda kvinnorna manipulerar sin omgivning och lyckas på så sätt ordna möten mellan de förbjudna kärleksparet. Under ett år levde de ett liv som inte var menat för dom.

 

Först måste jag säga att jag tyckte Förlorad heder var jävligt bra. Det är en fin hyllning från Norma till sin vän Dalia, som dog för sin kärlek - mördad av sin egna far. Den är bra skriven och spännande från början till slut MEN kort efter det att jag läst slut boken hittade jag flera artiklar på nätet som talade för att boken var bluff. Boken har dragits tillbaka och får inte längre säljas. Jävligt surt att hitta på en historia som denna och sedan säga att det är sant!

 

Säg det inte till någon

Kategori: Livsöden

Författare: Kathy O´Beirne
223 sidor
utgiven 2005Kathy har inte haft det lätt. Efter att ha misshandlats av sin far flera gånger spärras hon in på en uppfostringsanstalt. Hon är då åtta år gammal. På anstalten blir hon våldtagen av en präst. När hon berättar i hopp om att få hjälp flyttas hon till det ökända Magdalenatvätterierna.  Hennes vistelse där skulle bli värre. Hon tvingas arbeta under slavliknande förhållande och utsätts för tortyrliknande övergrepp. Kathy är en i mängden bland tusentals flickor som hindras att ha kontakt med omvärlden. Flickorna utsätts för grymma bestraffningar och sexuella övergrepp av såväl personalen som besökare. Kathy födde bara några veckor före sin fjortonårsdag en dotter till följd av en våldtäckt. Flickan led av en svår sjukdom men levde tills hon var tio år och var det enda ljuset i Kathys dystra liv.

Säg det inte till någon är Ganska spännande men framför allt mycket gripande. Förstår inte att hon orkade leva vidare efter allt hon fick gå igenom. Otäckt att det finns så mycket människor som gått igenom samma sak som Kathy. Man blir arg hur folk kan behandla försvarslösa barn på detta vis och att det kunde pågå så länge.

Glöm att ni har en dotter

Kategori: Kriminellt

Författare: Sandra Gregory & Michael Tierney
287 sidor
utgiven 2002

 

Sandra Gregory reser under några år runt och jobbar i Thailand. Efter att förlorat jobbet och sedan blivit sjuk försöker hon desperat ta sig hem till familjen i England. Utan pengar ser hon ingen annan utväg än att smuggla heroin åt en främmande man. Sandra åker fast och döms att avtjäna 25 år på det ökända fängelset i Bangkok Hilton.

Glöm att ni har en dotter fängslade inte mig om jag säger så. Visst var det hemsk att sätta sig in i hennes situation men samtidigt var den tråkig och händelselös emellanåt. Det kunde det gå flera dagar utan att jag läste och halvägs in i boken längtade jag tills den var slut.

 

 

Alias monster

Kategori: Mordfall

Författare: Sue Russell
556 sidor
utgiven 2002Alias Monster skildrar ett av de mest uppmärksammaste kriminalfallen under 1900-talet. Aileen Wuornos föddes 1956. Hennes far var tungt kriminell och mamman övergav henne när hon var två år. Morfadern uppfostrade henne och detta innebar alltför ofta att hon blev misshandlad. Hennes liv är präglat av mörker och i unga år utsattes hon för övergrepp. Redan som tolvåring sålde hon sin kropp för småsaker som cigaretter. Då Aileen var drygt trettio år inledde hon ett förhållande med en betydligt yngre kvinna, detta blev hennes störta kärlek. Tre år efter det sköt hon ihjäl sitt första offer på en enslig parkeringsplats. Hon hävdade att han våldtagit henne och att hon var tvungen att döda honom då hon fruktade för sitt liv. Under två år hade Aileen ihjäl sju män som alla köpt sexuella tjänster från henne. Efter att ha överklagat sin dom flera gånger gav Aileen till slut upp. 2002 avrättades hon..

 

Ett mycket tragiskt fall om en kvinna som desperat sökte efter kärlek men aldrig fick en chans. Glöm allt du fått se i filmen "Monster", detta är den sanna berättelsen!

 

 

Mitt liv som förrädare

Kategori: Heder / Kultur

Författare: Zarah Ghahramani & Robert Hillman
264 sidor
utgiven 2007

 

Zarah är nitton år och så fri hon kan bli som kvinna i Teheran. Hon måste så klart följa de regler som finns och bland annat täcka sitt hår men utöver det har hon det bra. Föräldrarna tror på sin dotter och hon studerar på universitet. En dag arresteras Zarah av säkerhets polis och hon blir förd till det ökända Evinfängelset. Hon har blivit bortrövad efter att ha medverkat i en studentdemonstration och därmed förrått folkrepubliken Iran. Hon hamnar i en liten, fönsterlös cell med cementgolv som många andra besökt innan henne. Hon blir utsatt för förödmjukelse och slag medan dagarna går och med tiden är hon osäker på om hon ens kommer att överleva.

 

Mitt liv som förrädare är Läsvärd och mycket spännande trots att man i stort sätt hela tiden befinner sig på samma plats. Bra beskriven och lätt att ta till sig - den stannar kvar långt efter det att man läst klart.

Den svenske kannibalen

Kategori: Mordfall

Författare: Pelle Tagesson
192 sidor
utgiven 2006

 

Anna och Tommie hade ett stabilt förhållande och var lyckliga som nyblivna föräldrar. Allt slårs dock i spillror när Anna knivmördas i deras hem. Tommie ser försvarslöst vad som hänt och springer en våning upp till sin familj för att ringa efter hjälp. Tommie grips på platsen och ingen tror honom när han säger att han sett en okänd man hugga ihjäl Anna. Tommie blir inlåst i en cell där han genomgår flera förhör och anklagelser. Hans son omhändertas och medan allt detta pågår går mördaren fri. Ingen vet att mördaren är Annas egna "fosterbror" Lennart. Lennart går på begravningen och sörjer Anna som han drack blod och åt kött ifrån. Tommie förblir misstänkt i ett halvår innan suget efter blod blir för stort och Lennart slår till igen.

 

Den svenske kannibalen  är en mycket otäck bok! Det är svårt att inte ta illa vid sig när man i detalj läser hur Lennart högg ihjäl och sedan åt och drack från sina offer. Flera gånger fick jag lägga ner boken för att ett illamående sköljde över mig. En liten lättläst bok men inget för känsliga! *ush*

 

 

Inte utan min dotter

Kategori: Heder / Kultur

Författare: Betty Mahmoody
439 sidor
utgiven 1987Betty är gift med Moody och tillsammans har de dottern Mahtob. Moody är från Iran och det är inte utan att Betty blir nervös då han ber henne att de ska åka dit så att han får återse sina släktingar. Betty har hört talas om kvinnor som fastnat i landet men Moody övertalar henne att det endast gäller en kort semester. Framme i Teheran blir de varmt välkomna av Moodys släktingar men det dröjer inte länge innan Betty tvingas bära slöja och leva som de andra kvinnorna i byn. Snart måste även Mahtob följa det som gäller i Iran och Betty längtar hem till sitt trygga Amerika . När två veckor gått avslöjar Moody det har så länge planerat: det ska stanna kvar i Iran. Utan pass eller hjälpmedel och med en man som inte drar sig från att använda våld är Betty utom sig av förtvivlan. Hur ska hon ta sig hem och vem kan hon lita på?

 

Inte utan min dotter var en av mina första "riktiga" böcker. Jag trodde att jag tagit mig vatten över huvudet som började med en på nästan 500 sidor men då jag börjat läsa gick den inte att sluta. Jag läste ut den på tre dagar och jag måste säga att det lätt är en av de bästa böckerna jag läst. Spännande men också läskigt att det finns kvinnor som genomgått och förmodligen fortfarande genomgår detta...

 

Ohörda rop

Kategori: Mordfall

Författare: Gitta Sereny
359 sidor
utgiven 1998Mary Bell är bara 11 år gammal då hon mördar två små pojkar. 28 år senare berättar hon för journalisten Gitta om sitt liv. Gitta har följt Mary mer än någon annan och har också skrivit boken "Fallet Mary Bell". Ohörda rop är ett försök att förstå vad som kan driva ett barn att döda ett annat barn. Både Mary och författaren betonar att boken inte är ett försök att ursäkta de mord som begicks utan mer en syn på hur Marys liv sett ut. Mary tillbringade tolv år i olika fängelse utan att få någon vård...

 

Boken är intressant men ganska tung att läsa, inte minst för den lilla teckenstorleken. Innehåller mycket citat och utdrag från rättegången vilket ibland kan kännas mer som fakta än en självbiografi. Mycket känslor och Mary öppnar verkligen upp sig även om jag personligen tycker att hon ibland vill få sitt liv att framstå lite som en snyfthistoria. Verkligen tragiskt det som hände men den där Mary behöver minst sagt vård...

 

 

Offrad för hederns skull

Kategori: Heder / Kultur

Författare: Sengül Güvercile
191 sidor
utgiven 2006Sengül föddes i Turkiet men familjen bosatte sig i Danmark. Fjorton år gammal förälskar hon sig i den turkiske tonårspojken Hasan. Hasan kommer från en annan del av Turkiet och då han inte har varken pengar eller utbildning måste deras förhållande hållas hemligt. Enligt tradition ska dessutom Sengüls föräldrar välja ut hennes framtida make och killar som Hasan får aldrig ens en chans. Så småningom avslöjas deras förhållande och Hasan mördas brutalt framför Sengül som maktlöst inte kan göra annat än se på. Efter att ha levt i rädsla i arton år bestämmer sig Sengül för att berätta sin historia.


Jag läser varje bok om hedersmord jag kan få tag på. Offrad för hederns skull är helt okej MEN jag tycker att den handlar mer om en ung kvinnas försök att slå sig fri från sin kontrollerande familj snarare än en berättelsen om hedersmord. Kapitlet om Hasan är verkligen tragiskt och likt alla hedersmord blir man bara sååå förbannad!

 

 

Iskallt och stenhårt

Kategori: Kriminellt

Författare: Rickard Flinga
302 sidor
utgiven 2005

 

Rickard Flinga växte upp i USA med Svenska föräldrar. Redan i tidig ålder hamnade han i trubbel och barndomen var fylld med rädsla, misshandel och osäkerhet. Efter att ha gift sig och skaffar barn flyttar han till Texas där han får jobb på ett bygge. Men då livet ser som ljusast ut faller allt samman då en arbetskamrat förgriper sig på hans dotter. I rent raseri skjuter Rickard honom besinningslöst med elva skott. Följande tjugo år tillbringa Rickard i Texas hårdaste fängelse. Tretton av de tjugo åren spenderade han i isoleringscell. "Ta inte livet för givet. Jag såg inte månen eller tjärnorna på tretton år" har han själv att säga om saken.

Iskallt och stenhårt - Mina tjugo år i Texas fängelser är en rå bok i typiskt fängelsemiljö med droger, våld, makt och mord. Mycket bra beskrivet och spännande men ibland blir det lite grötigt.


 

På liv och död

Kategori: Kändisar

Författare: Gitte Nilsson & Niklas Bodell
224 sidor
utgiven 2006

 

För oss var han känd som "Svullo", mannen som alltid log och hade massa galenskaper för sig. Men Mikael var så mycket mer än bara en folkkär skådespelare. Då han den sista November 2005 tog sitt liv i ett cykelförråd 46 år gammal var det inte många som visste att han led av depression. I nästan tio år var Gitte Nilsson sambo med Micke Dubois. Han lämnade efter sig fyra barn; ett, fem, sju och femton år gamla. På liv och död: Historien om Micke Dubois är berättelsen om mannen bakom fasaden och om psykvårdens svek.

 

Jag ÄLSKAR denna bok. Ena sekunden skrattar jag åt hur Micke förlovar sig med sin Gitte utanför en trappuppgång för att i nästa stund gråta då Gitte tar med sig barnen till bårhuset för att säga farväl. Hans son Kevin ger honom en trasig radio och säger "Om du kan laga den kan du lyssna på radio, bra va?". Jag grät flera gånger under och läste ut hela utan avbrott. Det är en av mina absoluta favoriter!

 

 

Den långa vägen ut ur helvetet

Kategori: Kändisar

Författare: Marilyn Manson (Brian Warner) & Neil Strauss
338 sidor
utgiven 1998Marilyn Manson är ett välkänt namn inte bara för sin musik utan också för sitt agerande och sätt att klä ut sig. Han har sålt miljoner album, blivit portad från flera städer och drivit de kristna till galenskap. I Den långa vägen ut ur helvetet berättar Marilyn Manson (Som egentligen heter Brian Warner) om sin vilsna barndom, om mobbningen, olycklig kärlek och sitt hat mot kristendomen. Han delar med sig av sina innersta hemligheter och avslöjar vad som är myt och vad som är sant i hans omtalade liv. Man får följa den spinkiga lille mobbade killen som växte upp och blev en av världens mest omtalade stjärnor.

 

Jag älskar denna men måste nog tillägga att jag själv har varit ett fan sedan 97. För mig var det intressant att veta hur han blev den han är idag, men den som inte är något fans kan också finna boken intressant. Han har gjort en hel del galna saker som till exempel rökt ett människoben snott från en kyrkogård (för att nämna något). Det är sjukt vilka rykten bandet själva dragit igång för att få publicitet. Många bilder och symboler pryder boken som är spännande från början till slut.

 

 

Snälla pappa, nej

Kategori: Livsöden

Författare: Stuart Howarth
224 sidor
utgiven 2006

 

Stuarts största önskan var att hans far skulle älska honom men han fick veta att han var för stygg för att älskas. Fram till dess Stuart var trettio år var hans liv ett psykiskt helvete. När han var ung sattes pappan i fängelse för att ha utnyttjat Stuarts systrar sexuellt. Vad ingen insåg var att Stuart också var ett offer på samma sätt som sina syskon. Vid trettiotvå års ålder gick det inte längre att stå emot den känslomässiga tortyren och Stuart letar upp sin far. Mötet går dock över styr och Stuart dödar sin far av misstag. Då han ställdes inför rättan blev straffet inte mer än tretton månader på grund av hans bakgrund. Trotts det låga straffet blir tiden i fängelset svår då vakterna inte lämnade honom i fred.

 

Snälla pappa, nej är läsvärd och bra gjord på det sättet att den byter miljö flera gånger. Man får följa Stuart nära inpå livet, både som ung och i vuxen ålder då han avtjänade sitt straff i fängelset.

 

 

Att älska som en porrstjärna

Kategori: Kändisar

Författare: Jenna Jameson & Neil Strauss
598 sidor
utgiven 2008

 

Jenna Jameson föddes som "Jenna Massoli" och är den kvinnliga motsvarigheten till Ron Jeremy - fast vacker. Hon är ett av de största namnen i porrindustrin. Boken tar med allt som finns att veta om Jenna från dess hon var ung och drömde om stora bröst till nu då hon gjort x antal filmer och visat allt man kan. I Att älska som en porrstjärna får man får följa hennes som strippa och som frustrerad flickvän i ett minst sagt ohälsosamt förhållande. Hon berättar om de övergrepp som bröt ner henne psykiskt och om vänners bortgång. Det står en del om de drogberoende hon hade och man får absolut inte glömma en lång lista med kändisar hon haft sex med (eller som velat ha sex men blivit nekade...)

 

Boken pendlar mellan att vara spännande, uttjatade, tråkig, rolig och sedan återigen spännande. Det blir ganska trist i längden att få beskrivet hur man ska göra för att lyckas som porrskådis... jag tröttnade också snabbt på dessa dialoger som finns mellan hennes, hennes bror och far. Jag tycker att det verka som att Jenna i sin bok försöker få sitt yrke att verka mer glamoröst än det är. Boken är Okej men inte mer än så...

 

 

Hedern har sitt pris

Kategori: Heder / Kultur

Författare: Mukhtar Mai
176 sidor
utgiven 2006Mukhtar Mai var 28 år och bodde i en liten pakistansk by nära Punjab. Den 22 juni 2002 dömdes hon av byrådet att utsättas för en kollektiv våldtäkt efter det att hennes tolvåriga lillebror tilltalat en kvinna av högre kast. Fyra män höll fast och våldtog henne på jordgolvet i ett övergivet stall. Detta var priset för att "Hedern" skulle upprätthållas. Meningen var sedan att Mukhtar skulle göra lik alla andra kvinnor fyllda av skam - ta sitt liv. Men istället för att begå självmord anmälde hon det som hänt och kämpade för rättvisa.

Hedern har sitt pris är en vidrig historia, men boken i sig är inget att ha. Man blir förbannad över hur nonchalerad hon blir och hur svårt det är för henne att få upprättelse - trots det är boken segt, relativt händelselös och faktiskt ingen höjdare...

 

Styckmordet i halmstad

Kategori: Mordfall

Författare: Lennart Norén
239 sidor
utgiven 2005

 

Det är en kall vinterdag i December 2002 då några lekande barn hittar ett avsågat huvud fastfruset i ån Nissan. Huvudet ska visa sig tillhöra tjugotvåårige Marcus Noreén som varit försvunnen i några dagar. Marcus var helt enkelt på fel plats vid fel tidpunkt.

Styckmordet i Halmstad: Om min son Marcus är Pappans berättelse om vad han tror hände Marcus och hur hans bortgång drabbat familjen. Han berättar  om hur Marcus smutskastades i tidningar på grund av sitt intresserad av rollspel och de lögner som publicerades. Det är en väl skriven berättelse om deras sorg och kamp om upprättelse. Man får följa Pappan från dagarna innan försvinnandet till domen och tankar kring detta. Man blir arg när man läser hur familjen blivit behandlad och hur samhället inte straffade de skyldiga tillräckligt.

 

 

Källaren

Kategori: Mordfall

Författare: Kate Millett
379 sidor
Utgiven 1979Källaren: ett vittnesbörd om mänsklig ondska handlar om Sylvia Likens som med sin yngre syster flyttar in hos Gertrude Baniszewski efter det att deras mamma dömts till fängelse. Det dröjer inte lång tid innan Gertrude, hennes barn och till och med större delen av grannskapet börja utsätta Sylvia för misshandel. Hon låstes in i källaren och fick inte komma därifrån, inte ens då hon behövde gå på toaletten. Hon tvingades dricka sitt urin och äta sin egna avföring. Fastbunden i källaren var hon helt utlämnad till sina plågoandar. Sylvia Likens utmärglade, svårt sargad kroppen hittades först efter flera månaders tortyr. Kroppen bar spår av brännmärke från cigaretter, massor av blåmärken och sår och inte minst texten "I'm a prostitute and proud of it!" som Baniszewski och den 15-årige grannpojken Richard Hobbs bränt in med en upphettad nål.

 

Med hjälp av rättegångsprotokoll, tidningsklipp, intervjuer och annat material har författaren strävat efter att rekonstruera händelseförloppet. Boken beskrivs ofta i "jag form" från bland annat Sylvia och Gertrude. Mycket otäck händelse men bocken är svår att ta sig igenom. Tog cirka tre månader för mig att läsa och innehöll flera upprepningar. Författaren har en tendens till att "gå över gränsen" i sitt försök att tänka som Gertrude. Mycket konstigt skriven måste jag säga...


 

Hårdaste mannen i showbiz

Kategori: Kändisar

Författare: Ron Jeremy
343 sidor 
utgiven 2007


"Det är ännu förmiddag och jag har redan haft sex med fjorton kvinnor....."
 

För den som inte vet vem Ron Jeremy är kan jag talar om att han utan tvekan är den största porrstjärnan genom tiderna. Han är en legend, en ikon men framför allt är han kort, tjock, hårig och smällfet *flin* Han ville blivit skådespelare men slog istället igenom som porrskådis. I Hårdaste mannen i showbiz berättar han ärligt men framför allt med humor om sitt liv. Ron har en härlig personlighet man inte kan låta bli att tycka om. På frågan om hur lång hans penis är svarar han "Den är 5 centimeter... från golvet!". Eller då han reser runt och uppträder som stå upp komiker brukar han öppna sina shower med att säga "Hej allihopa, jag heter Ron och jag är ett levande bevis på att vem som helst kan få sig ett ligg". Men boken handlar inte bara om sex och humor utan han öppnar också upp sig om kärleksbekymmer och annat. Det är en lättläst och bok som får en på gott humör. Han får det att kännas som om man är en gammal vän i sitt sätt att skriva. Ett plus för alla bilder.

 

 

Levande bränd

Kategori: Heder / Kultur

Författare: Souad
229 sidor
utgiven 2003Souad bor i Västbanken och drömmer om att få bli bortgift. I den by hon bor behandlas kvinnor sämre än husdjur men som gift får man lite mer frihet. Dock måste hon vänta på att hennes äldre syster gifter sig innan det kan bli hennes tur. Sådana är reglerna. Souad känner inte grannpojken men trots detta blir hon kär. Blind av sina drömmar inleder hon ett förhållande med honom och han lovar att prata med hennes far om äktenskap. Grannpojken håller inte sitt löfte utan sviker Souad och lämnar henne då han får veta att hon blivit gravid. Hon är en skam för familjen och endast hennes död kan rädda deras ära.Titeln talar för sig. Levande bränd är berättelsen om en av få kvinnor som överlevt ett hedersmord. Den är mycket härligt skriven med dess miljö och kultur. Man drömmer sig bort och får en bra beskrivning om hur det är att leva så som vissa gör långt borta från storstäder och civilisationen. Första halvan av boken är grymt bra sedan blir den svår att ta sig igenom. På gränsen till tråkig när boken plötsligt övergår till att handlar om de läkare, tolkar m.m som var med och hjälpte till att rädda Souad.

 

 

Nattens barn

Kategori: Kändisar

Författare: Traci Lords
264 sidor
utgiven: 2003

 

Nattens barn handlar om Nora Kuzma som kom att bli känd som Tracis Lords med hela världen. Tolv år gammal flyttade hon till södra Kalifornien med sin mamma och tre systrar. Vad som skulle bli ett stadgat liv blev istället något helt annat och hon sökte sig ut på gatorna i Hollywood. I kampen för att överleva antog hon namnet "Tracy Lords" och vek ut sig i penthouse vilket ledde till att hon redan vid femton års ålder var en världsberömd porrskådis. Detta är Tracis ocensurerade version av ett liv fullt av droger, sexuella övergreppen, lögner, sex och inte minst överlevnad.

Nja... Den är okej, på gränsen till bra. Riktigt spännande på vissa ställen MEN inte tillräckligt. Det blir liksom för mycket. Det känns som att dessa porrstjärna vill att man ska se dem som överlevare, så desperat att det blir snyftande och tjatigt på flera ställen. Ingen bok jag skulle rekommendera.

 

 

Massmördaren

Kategori: Mordfall

Författare: Richard Lourie
296 sidor
utgiven 1993

 

Massmördaren handlar om Andrej Tjikatilo som är en av de mest ökända mördarna i vår tid. "Överlämna honom till oss så att vi kan slita honom i stycke, precis som han gjorde med våra barn!" Skrek mordoffrens anhöriga i rättsalen då Andrej dömdes till döden i oktober 1992. Han befanns skyldig till 52 mord och flertalet våldtäkter. Under sex år han härjade var det mest ungdomar han mördade och järnvägsstationer var hans främsta jaktmarker. Han fick sexuell tillfredställelse av att döda men det fanns även inslag av kannibalism vid flertalet offer. När han till slut åkte fast tog det ytterligare tio dagars korsförhör innan Andrej till slut bröt ihop och erkände.

 

Mycket läskig bok som får det att vända sig i magen. Visa sidor är riktigt otäcka och det känns lite som att man sitter med vid förhören. Andrej lyckades hålla sig undan i sex år, mest för att han var så vanlig och obetydligt. Han jobbade som lärare och hade själv både fru och barn. En mycket ond man som inte ångrade sina brott ens när han stod inför döden.


 

Pojken som kallades det

Kategori: Livsöden

Författare: Dave Pelzer
132 sidor
utgiven 1995Pojken som kallades det handlar om Dave Pelzer som vid tolv års ålder omhändertogs av myndigheterna. Hans berättelse är en skakande historia om hur han vanvårdats sedan fyra års ålder och systematiskt misshandlats av sin psykiskt sjuka mor. Dave isolerades successivt från sin pappa och sina bröder. Han behandlades sämre än en hund och många gånger önskade han att han skulle få dö.

Detta är verkligen ett barns kamp för att överleva, boken är fortfarande en favorit. Man kan inte sluta läsa och inte heller förstå att någon kan vara så grym mot sitt egna barn. Boken är verkligen så bra som folk säger, spännande, gripande, lättläst och välskriven.

 

 

Pojken som inte fanns

Kategori: Livsöden

Författare: Dave Pelzer
246 sidor
utgiven 1997Pojken som inte fanns är fortsättningen på vad som hände då Dave Pelzer vid tolv års ålder omhändertogs av myndigheterna och placerades i fosterhem efter at ti flera år misshandlats både fysiskt och psykiskt av sin mor. Som fosterbarn undgick han sin mors fysiska tortyr men fann ändå ingen trygghet – han var tvungen att flytta mellan fem olika fosterhem, mobbad och misstrodd hade han svårt att få kamrater och tvingades arbeta hårt för att försörja sig själv.

David söker desperat efter den kärlek många tar för givet. Han försöker finna ro och leva så normalt det bara går men ärren är för djupa och ingen tycks förstå det han varit med om. Boken är lika gripande som den första fast inte helt lika bra även om den är klart mer än godkänd. Rekommenderas!

 

 

Pojken som överlevde

Kategori: Övrigt

Författare: Dave Pelzer
376 sidor
utgiven 1999Miljontals läsare världen över har gripits av Dave Pelzers böcker om sin barndom och väg in i vuxenlivet. Bara fyra år gammal blev han sin mammas offer. Han isolerades från den övriga familjen, misshandlades, svalt och förnedrades. Han fråntogs till och med sitt namn – han blev pojken som kallades Det. Dave var tolv år den dagen han räddades. Till slut hade skolan slagit larm och myndigheterna ingrep. Det som då avslöjades visade sig vara ett av de värsta barnmisshandelsfallen i Kaliforniens historia. I pojken som överlevde berättar han om sitt händelserika liv som vuxen och om hans väg till försoning. Han beskriver sin krokiga väg till yrkesframgång, glädjen över att själv bli pappa och slutligen mötet med den stora kärleken.

 

Efter att ha läst de tidigare böckerna var jag snabb med att inhandla denna men jag blev sååå besviken. Större delen av boken handlar om hans intresse för flygplan och det är tungt att läsa då man förväntat sig något helt annat. I jämförelse med de andra böckerna var denna inget att ha. Tråkig och enformig, man väntar hela tiden på att något ska hända och då det väl händer något är det inte värt väntan. Denna boken blir den sista jag läser om David.

 

En brors berättelse

Kategori: Livsöden

Författare: Richard B. Pelzer
236 sidor
utgiven 2005I en brors berättelse berättar Dave Pelzer bror Richard sin historia om sin barndom i skuggan av Dave och om sin tonårstid fylld av misshandel, självmordstankar och skuldkänslor. Richard var näst yngst av fem bröder och medan Dave fortfarande bodde hos familjen blev Richard den sadistiska moderns medhjälpare för att han själv skulle klara sig undan. När brodern sedan omhändertogs vid tolv års ålder var det åttaårige Richards tur och då bröt helvetet ut. Under åren som kom vågade Richard inte sova på nätterna, det var då modern ofta tog chansen att slå till. Hans hals brann av sveda efter att hon tvångsmatat honom med flaska efter flaska av Tabascosås, han blev mobbad i skolan eftersom han inte fick duscha eller bära rena kläder – och han blev så svårt slagen och sparkad av sin alkoholiserade mor att han hamnade på sjukhus. Den fysiska och psykiska misshandeln pågick en bit in i tonåren. Trots detta berättade Richard aldrig för någon vad som skedde i huset – hans skam över hur han behandlat sin storebror och behov av att få tillhöra en familj vägde tyngre.

 

Denna boken är minst lika intressant och spännande som ”pojken som kallades det” och ”Pojken som försvann”. När man läser om vad dessa barn tvingades genomgår kan man inte låta bli att hoppas att modern brinner i helvetet för fy vilken hemsk människa hon var! Richard fick utstå minst lika mycket som Dave och beskriver här om hur det var och hur han försökte gå vidare åren som gick. Kan tänka mig att inte så många känner till denna boken?

 

Fallet Mary Bell

Kategori: Mordfall

Författare: Gitta Sereny
354 sidor
utgiven 1972 Fallet Mary Bell handlar om Mary, en elvaårig flicka som 1968 ställs inför rätta för att ha strypt fyraårige Martin Brown och treårige Brian Howe. Boken tar upp det mesta som finns att veta om Mary; hennes egna ord, interjuver med folk i hennes närhet, dagboksanteckningar, dikter samt brev till sin mor. Boken är nyutgiven 1995 och har fått några extra sidor om mordet på tvååriga James Bulger. James lurades bort från sin mamma och mördades brutalt på ett järnvägsspår av de båda tioåringarna Jon Venables och Robert Thompson. I boken stod saker som inte kommit ut i media och som mörklades i rättegången eftersom "Pojkarna erkänt och man ville skona de inblandade familjerna de hemska detaljerna". Personligen är det detta ett mord jag aldrig kunnat glömma...

Författaren är en aktiv journalist som följt de båda rättegångarna. Här beskriver hon bakgrunden till morden, barnens störda relationer till omvärlden, samhällets oförmåga att hjälpa barn med problem och domstolarnas bristande förståelse.


Boken är mycket läsvärd. Man kan inte hjälpa att tycka synd om Mary som faktiskt inte var annat än ett barn som inte förstår bättre. Som till exempel då hon tror att hon kan gå hem när rättegången är över, hon är för ung för att förstå vad hon gjort. Hon växte upp utan någon som brydde sig, hennes egna mor ville inte veta av henne utan försökte ge bort henne till folk. Vissa kapitel är dock bättre än andra och när man kommer till de sista sidorna om James Bulger går det inte att sluta läsa.